OG21-forum 2023

Det årlige OG21-forumet ble holdt 16.november i Forskningsrådets lokaler i Oslo. Det var full sal med nær 200 deltakere. I tillegg deltok omtrent 50 på den direktesendte streamingen.

Lenke til opptak fra konferansen ligger på arrangementets hjemmeside.

Årets tema var: "På lag med Europa: Teknologi som sikrer norske energileveranser gjennom det grønne skiftet".

Deltakerne på konferansen fikk høre fra toppledere om hvordan Norge har gått fra å være en viktig til en kritisk energipartner for europeiske land. Etter at europeiske land i har kvittet seg med det meste av russisk gass etter at Russland invaderte Ukraina, har Norge blitt Europas viktigste naturgassleverandør. Vi fikk høre fra foredragsholdere at Norge er sin nye rolle bevisst og at vi skal gjøre hva vi kan for å bidra til europeisk energisikkerhet.

OG21 har gjennomført en dypdykkstudie om energisikkerhet i år i samarbeid med Rystad Energy. Presentasjonen av den den foreløpige rapporten forsterket inntrykket om at norsk gass blir viktig gjennom energiomstillingen i Europa. Men vi trenger også andre løsninger gjennom omstillingen. Petroleumsnæringen i Norge dekarboniseres slik som andre sektorer og trenger kraft for å få til det. Kraft fra land er viktig, men alternativer som havvind bør akselereres for å avbøte på den stramme kraftsituasjonen som ventes i Norge. Og petroleumsnæringen er også viktig i etableringen av verdikjeder for CCS, både for lagringsløsninger og for teknologiutvikling.

Rapporten fra Rystad Energy blir nå liggende ute for kommentering fram til 16.desember. Deltakerne på konferansen fikk mulighet til en tjuvstart på kommenteringen gjennom gruppearbeid rundt temaene kompetanseutfordringer, teknologiutfordringer og regulatoriske utfordringer.

Prisen for årets OG21 Technology Champion ble delt ut av Olje- og energiminister Terje Aasland. Prisen gikk i år til Asgeir Sørensen fra NTNU og Vidar Mathiesen fra InflowControl. Les mer om vinnerne her.

Meldinger ved utskriftstidspunkt 23. juli 2024, kl. 16.00 CEST

Det ble ikke vist noen globale meldinger eller andre viktige meldinger da dette dokumentet ble skrevet ut.